פינוי בינוי הוא תהליך עירוני מתקדם המופעל בערים רבות ברחבי העולם לצורך שיפור איכות החיה של תושביה ולחידוש המרקם העירוני. באמצעות פינוי של מבנים ישנים, ובנייתם מחדש עם יכולת נצילות גבוהה יותר, מהווה הפרויקט אתגר והזדמנות במקביל. דרך זו של פיתוח מציעה לתושבים בתים מודרניים יותר, בטיחותית גבוהה, ושיפור התשתיות הסביבתיות והחברתיות באזור. בעיקר, פינוי בינוי מתמודד עם בעיות של צפיפות יתר ובתי מגורים לקויים אשר אינם מספקים תנאים נאותים למגורים.
### יישום פרויקטי פינוי בינוי
פרויקטי פינוי בינוי מתממשים בשלבים, החל מתכנון מעודכן, דרך אישורים משפטיים והסכמת התושבים, וכלה בביצוע הפינוי והקמת הבניין החדש. התהליך מערב שורת גורמים – מתכנני ערים, מהנדסים, אדריכלים, ולוחמי אשראי. תושבי המבנים הישנים מקבלים פיצויים או דיור חלופי במהלך תקופת הבנייה, ואחרי השלמתה, הם זכאים לחזור לדיור בבניין החדש, הבטיחותי והמודרני יותר. פרויקטים אלו נועדו לענות על צרכי הציבור, תוך יצירת איזון בין תוחלת החיים המודרנית לבין שמירה על אופי השכונה והסביבה הקיימת.
האתגרים העיקריים בפרויקטי פינוי בינוי כוללים קבלת הסכמה מכלל בעלי הדירות בנכסים המיועדים לפינוי, התמודדות עם זכויות בניין מורכבות, והבטחת פיצוי הולם לכל הצדדים. נדרשת תכנונתיות, מו"מ אסטרטגי, ואף פתרונות יצירתיים להתגברות על קשיים אלו. בניית קהילה מחודשת ברוח חדשה אך עם שמירה על זיקה למקום מקורי היא מטרתו העיקרית של פרויקט פינוי בינוי.
בסופו של דבר, פינוי בינוי מייצג את פני העתיד. הוא מבטא גישה שבה פיתוח עירוני אינו רק תוכנית פיזית אלא גם תוכנית חברתית, המובילה ליצירת מרחבים עירוניים איכותיים, ידידותיים לסביבה, ומספקת תשתיות מתקדמות לטובת כלל תושבי העיר. התוצאה הסופית שואפת לשלב בין צרכי האדם המודרני לבין שמירה על מורשת עירונית ואיכות הסביבה, ליצירת מקומות מגורים מקיימים ובעלי זהות עירונית עשירה.